Dekken en dekgeld.

De Flatcoated retriever club schrijft hier over afgezien, van de vastgestelde eisen, zoals DNA profiel:
"De kogel is door de kerk, jullie zijn het eens en dan…..
Maak duidelijk afspraken; wanneer zal je hond gedekt moet worden? Valt het niet midden in je vakantie? Wat als het dekken mislukt? Natuurlijk gaat het vaak goed. Maar wat als op de dag van de dekking blijkt dat er geen koppeling plaatsvindt. Het is goed te weten dat er in Nunspeet een dekmeester is die daarbij behulpzaam kan zijn. Met zijn jarenlange ervaring kan hij wel problemen met dekking oplossen. Als je twee gewillige honden hebt maar de koppeling niet plaatsvindt, heeft hij de ervaring om de koppeling toch tot stand te brengen. Een redelijk goed alternatief voor ki. Er zijn wel kosten aan verbonden  namelijk € 100,- voor 2 dekkingen, maar bij een geslaagde dekking zijn deze kosten het zeker waard. Daarnaast is het goed om te overwegen een reserve reu te hebben, immers er kan van alles misgaan ook met de beoogde reu en als je dan nog moet gaan zoeken?

Wat betaal je aan dekgeld, een vast bedrag of springgeld en een bedrag per geboren pup? Wie betaalt de dekmeester als deze nodig is. Soms is het dekgeld gelijk aan de prijs van een pup. Wanneer moet je dit betalen? Leg dit evt. vast in een klein contractje. Geef ook aan wat er gebeurt als er geen pups komen van deze dekking. Welke vergoeding geef je dan? Krijgt je een herdekking, of wordt er iets anders geregeld? Kan je na de eerste "mislukte" dekking de overeenkomst ontbinden, zodat je op zoek kan gaan voor een andere dekreu . Wat betaalt je bij een klein nestje; betaal je per pup en wat is dan het bedrag en bij hoeveel pups betaalt men het volledige dekgeld? Of wordt bij weinig pups altijd het volledige dekgeld betaald? De FRC heeft hiervoor geen regels, het zijn jouw persoonlijke afspraken. In plaats van dekgeld kan er dan ook gekozen voor een pup uit deze combinatie.  Maak de afspraken altijd vóór de dekking, zodat het voor iedereen duidelijk . Controleer ook of de ooguitslagen van reu en teef op het moment van de dekking geldig zijn.

Vanuit onze optiek is de regel die bij de schapendoezen geldt wel heel eerlijk. Daar krijgt de eigenaar van de reu  10% van de verkoopprijs van de pups. Hoe meer de pups waard zijn en hoe meer pups er uiteindelijk verkocht worden, hoe hoger het dekgeld. Mochten pups vroegtijdig voor de 8ste week overlijden of dat er geen of maar enkele pups geboren worden dan zal het dekgeld weinig tot niets zijn. Maar dit is natuurlijk onze mening. Wij hebben in ieder geval geen eigenaar van een dekreu van een Flatcoated retriever getroffen die op deze basis een overeenkomst aan wil gaan.

Hoewel emotie een grote rol speelt is het natuurlijk een zakelijke overeenkomst en er kan van alles mis gaan en dan is het goed dat voor beide partijen alles duidelijk is.

Peter en Ingrid

Geen opmerkingen: